Φοιτητής, σχολές, ταινίες, συνταγές | Είμαι Φοιτητής

Ενημέρωση

Εκδηλώσειςdiethnhs-ekthesh-panepisthmiwn-iuf

Διεθνής Έκθεση Πανεπιστημίων-IUF

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στο Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη (14:00-18:00), καθώς και το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα (14:00-19:00), θα λάβει χώρα η 2η Διεθνής Έκθεση Πανεπιστημίων IUF. Μαθητές και φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με προπτυχιακά και μεταπτυχιακά (Bachelor, Master, PhD και MBA) προγράμματα σπουδών σε πανεπιστημιακά ιδρύματα τόσο του εξωτερικού, όσο και της Ελλάδας, από τους ίδιους τους εκπροσώπους τους. Συμμετέχουν πάνω από 30 εκπαιδευτικά ιδρύματα, από 10+ χώρες του εξωτερικού, που θα παρέχουν στο σπουδαστή υπηρεσίες όπως δωρεάν συμβουλευτική, συμπλήρωση αίτησης, ενημέρωση για υποτροφίες, διαμονή αλλά και τις οικονομικές συνθήκες της εκάστοτε χώρας. Ανάμεσα στα ιδρύματα θα βρίσκονται και 3 από τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο. Συγκεκριμένα, τοUniversity College of London (UCL), που βρίσκεται στην 7η θέση των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, το Aarhus University, το 3ο καλύτερο στη Δανία και το University of Groningen, το 5 ο καλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Ολλανδία. Η Διεθνής Έκθεση Πανεπιστημίων IUF, είναι μια ξεχωριστή εκδήλωση, διότι οι παρευρισκόμενοι πέρα από την άμεση επαφή με τους αντιπροσώπους, θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μεγάλες πανεπιστημιουπόλεις μέσω εικονικής πραγματικότητας(VR). Επιπλέον, τους παρέχονται ειδικές προσφορές και εκπτώσεις από τα ιδρύματα και μπαίνουν στην κλήρωση για ένα δωρεάν ταξίδι σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο τους έγινε ενημέρωση. Σχετικά με τις υποτροφίες, στην IUF θέλουν να αποδείξουν ότι η ποιοτική και ουσιώδης εκπαίδευση δεν είναι απαραίτητα και δαπανηρή. Γι’ αυτό δίνονται ευκαιρίες στους σπουδαστές όχι μόνο λόγω ακαδημαϊκών επιδόσεων, αλλά και με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες. Ακόμη, στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν διάφορα σεμινάρια και workshops περιορισμένων θέσεων, από τους εκπροσώπους αλλά και την Orientum. Πρόκειται για μία εταιρεία συμβούλων σταδιοδρομίας, που είναι και χορηγός των ψυχομετρικών τεστ, τα οποία μπορεί να κάνει κάθε μαθητής ή φοιτητής προκειμένου να επιλέξει το κατάλληλο επάγγελμα για τις μελλοντικές του σπουδές. Όποιος ενδιαφέρεται λοιπόν να γνωρίσει μέσα από ένα φιλικό και όμορφο περιβάλλον, περισσότερα σχετικά με το πανεπιστημιακό ίδρυμα στο οποίο θέλει να σπουδάσει, δεν έχει παρά να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Η είσοδος είναι δωρεάν, όμως είναι απαραίτητη η εγγραφή στο παρακάτω link : https://www.iuf.gr/el/ .
Επικαιρότηταprwtognwrh-kloph-gewrgikwn-mhchanhmatwn-sto-tei-thessalias

Πρωτόγνωρη κλοπή γεωργικών μηχανημάτων στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

Πρωτόγνωρη κλοπή γεωργικών μηχανημάτων σημειώθηκε στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, χωρίς να είναι γνωστό το πότε έλαβε μέρος η πράξη, ενώ η αστυνομία Λάρισας και η διοίκηση του τμήματος μηχανικής βιοσυστημάτων εξετάζουν το συμβάν.Μυστήριο αποτελεί πως τα βαριά και ογκώδη μηχανήματα φυγαδεύτηκαν απο το φυλασσόμενο χώρο του ΤΕΙ καθώς τα μηχανήματα ήταν μια μεγάλη δισκοσβάρνα το βάρος της οποίας ξεπερνά τον έναν τόνο, μια μικρότερη δισκοσβάρνα, ένα τρίυνο άροτρο αλλά και έναν καλλιεργητή, ιδιοκατασκευή του Ιδρύματος. Απο πρώτης όψης οι δράστες φαίνεται να χρησιμοποίησαν φορτηγό που διέθετε ανυψωτικό γερανό για την μετακίνηση των μηχανημάτων αφού δεν βρέθηκαν ίχνη έλξης στο χώρο ενώ παράδοξο παραμένει το πως οι δράστες δεν έγιναν αντιληπτοί.
Επικαιρότηταidrush-idiwtikwn-panepisthmiwn-sthn-ellada

Ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα;

Τις τελευταίες μέρες ακούμε συνεχώς για το θέμα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων επιπέδου ΑΕΙ στην Ελλάδα. Η πρόταση αυτή έχει φέρει πολλές αντιδράσεις θετικές και αρνητικές απο εκπαιδευτικούς,βουλευτές και απλούς πολίτες.Αρχικά για να καταλάβουμε πως λειτουργούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας πρέπει να γνωρίζουμε ότι το συνταγματικό πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του ισχύοντος συντάγματος ορίζει ότι “η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση”. Επομένως, με αυτήν τη διάταξη, η τριτοβάθμια εκπαίδευση δυνατόν να παρέχεται μόνο από ιδρύματα που αποτελούν ΝΠΔΔ (ιδρύματα που διέπονται από τις διατάξεις του δημοσίου και όχι του ιδιωτικού δικαίου) τα οποία, μάλιστα, είναι «εξοπλισμένα» με πλήρη αυτοδιοίκηση (δηλαδή, εκτός από δημοσιονομική και διοικητική αυτοτέλεια συνιστούν διακριτά νομικά πρόσωπα). Τέτοια ιδρύματα είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ.α. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν δικά τους όργανα που διοικούν, τα οποία εποπτεύονται απο το κράτος. Επίσης τα κρατικά πανεπιστήμια είναι μη κερδοσκοπικά, χρηματοδοτούνται απο το κράτος, έχουν δική τους περιουσία,δικό τους προσωπικό και επιδιώκουν: α) την κατάρτιση των φοιτητών μέσω της διδασκαλίας β) την προώθηση της γνώσης μέσω της έρευνας. Όσον αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της ευρώπης, οι κάτοχοι πτυχίων δεν συναντούν πλέον προβλήματα κατά την αναγνώριση τους στην Ελλάδα αφού τα περισσότερα είναι αναγνωρίσιμα και οι εξετάσεις αναγνώρισης έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Στη Κύπρο και σε άλλες χώρες λειτουργούν πολλά ιδιωτικά πανεπιστήμια στα οποία συρρέουν χιλιάδες φοιτητές ετησίως, στην Ελλάδα όμως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια λειτουργούν με το όνομα “κολλέγιο”. Σε αυτά τα ιδιωτικά ιδρύματα, τα οποία προσφέρουν ίδιου επιπέδου πτυχίο με τα δημόσια, φοιτούν είτε όσοι δεν πέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις, είτε άτομα που είχαν τους δικούς του λόγους έχοντας πάντα υπόψιν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υψηλά δίδακτρα. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα έχει διχάσει την κοινή γνώμη καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι η ίδρυση ιδιωτικών ιδρυμάτων θα αναιρέσει σταδιακά τους αγώνες για την κατάκτηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, επειδή η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει στον μαρασμό των δημοσίων, καθώς η αρχική οικονομική δυνατότητα του ιδιώτη θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους καλύτερους καθηγητές, με αποτέλεσμα το δημόσιο πανεπιστήμιο να στερηθεί ικανού εκπαιδευτικού προσωπικού. Υπάρχουν όμως και αυτοί που υποστηρίζουν ότι τέτοια υψηλού επιπέδου ιδρύματα στη χώρα θα σταματήσουν τους φοιτητές απ’το να μεταναστεύουν στο εξωτερικό για σπουδές, αυξάνοντας τα έσοδα της χώρας και θα κάνουν ταυτόχρονα την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική στον εκπαιδευτικό χώρο.
Επικαιρότηταsumboules-gia-prwtoeteis-foithtes

Συμβουλές για Πρωτοετείς Φοιτητές

Τελείωσες την τρίτη Λυκείου και πέρασες ένα καλοκαίρι με το χαμόγελο του Πρωτοετή Φοιτητή. Νιώθεις πως έχεις πετύχει τον στόχο σου και είσαι έτοιμος για μία καινούργια αρχή! Ήρθε ο Σεπτέμβριος και σε λίγες μέρες αποχωρίζεσαι την οικογένεια σου, το σπίτι σου, την πόλη σου και πας να μείνεις μόνος σου κάποια χιλιόμετρα μακρυά από την παλιά σου ζωή. Νιώθεις ένα μικρό σφίξιμο στο στομάχι και αναρωτιέσαι πώς άραγε να είναι εκεί που πας και τί θα συναντήσεις. Πάρε λοιπόν μία μικρή γεύση! Αρχικά, μην ψαρώνεις! Όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές σκέφτονται τα ίδια πράγμα! Θα βρώ παρέες, θα μου αρέσει η πόλη, θα περνάω καλα; Η απαντηση είναι Ναι! Θα είναι, με διαφορά, τα καλύτερα χρόνια της ζωής σου! Η πρώτη συμβουλή που θα σου δώσω είναι να πηγαίνεις σε όσο περισσότερα μαθήματα της Σχολής σου μπορείς, ειδικά τις πρώτες βδομάδες! Είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχεις για να γνωρίσεις τους συνφοιτητές σου και να κάνεις καινούργιες παρέες. Όλοι οι πρωτοετής φοιτητές θέλουν να φτιάξουν ένα καινουργιο κύκλο και να κάνουν φίλους για μία ζωή! Πήγαινε μαζί τους για καφέ στα φοιτητικά στέκια της πόλης, σε πάρτυ, σε συγκεντρώσεις σε σπίτια, και ζήσε όσο πιο έντονα μπορείς! Στις περισσότερες σχολές υπάρχουν ομάδες φοιτητών όπου δραστηριοποιούνται σε διάφορα αντικείμενα. Ενημερώσου και πάρε μέρος! Σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα που έχεις,μπορείς να εγγραφείς είτε στην θεατρική ομάδα είτε στην ραδιοφωνική είτε στην ρομποτική είτε όπου αλλού επιθυμείς. Όπώς καταλαβαίνεις έχεις πολλές επιλογές και θα γεμίσεις τον χρόνο σου με δημιουργηκότητα και συναναστροφή με άλλους φοιτητές με τα ίδια ενδιαφέροντα με εσένα. Ωραία η φοιτητική ζωή με το χαλαρό πρόγραμμα αλλά μην αφήνεις τα εξάμηνα να περνούν χωρίς να ασχολήσε με τα μαθήματα της σχολής σου! Μην ξεχνάς ότι προσπάθησες πολύ για να βρίσκεσαι εκεί και πως είναι η ευκαιρία σου να μάθεις καινούργια πράγματα. Με λίγο διάβασμα και ένα καλό πρόγραμμα στις εξεταστικές θα τα πας τέλεια! Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι το φοιτητικό πάσο. Βγάλτο όσο γρηγορότερα μπορείς και εκμεταλεύσου όλες τις εκπτώσεις σε θέατρα, μουσεία, μέσα μεταφοράς που σου δίνει! Επίσης, μάθε να μαγειρεύεις εύκολα και γρήγορα φαγητά για περιπτώσεις ανάγκης στο σπίτι! Γενικά, θα διαπιστώσεις ότι η φοιτητική ζωή είναι μία υπέροχη εμπειρία οπότε χαλάρωσε και ζήστην όσο καλύτερα μπορείς!
Επικαιρότηταapokalufthhke-to-atomo-pisw-apo-th-mazikh-antigrafh-ergasiwn-sto-panpatrwn

Αποκαλύφθηκε το άτομο πίσω από τη μαζική αντιγραφή εργασιών στο παν.Πατρών

Τον εγκέφαλο πίσω απο την μαζική αντιγραφή εργασιών φαίνεται να εντόπισαν οι αρμόδιοι του πανεπιστημίου Πατρών. Το άτομο φαίνεται να είναι φοιτητής του ιδρύματος που συνεργαζόταν με φροντιστήριο της πόλης που εκπονεί πανεπιστημιακές εργασίες. Αρχικά ο φοιτητής πούλησε την ίδια εργασία σε 20 μαθητές έναντι του ποσού των 100 ευρώ. Στη συνέχεια απο το ένα χέρι στο άλλο και με μαζική αντιγραφή η εργασία έφτασε να είναι στη κατοχή 106 πρωτοετών φοιτητών οι οποίοι παρουσίασαν την εργασία για δική τους. Ο φοιτητής που πούλησε τις εργασίες ανακαλύφθηκε απο απολογίες συμφοιτητών του μετά το σκάνδαλο που προκλήθηκε στο πανεπιστήμιο. Το μέλλον του σπουδαστή βρίσκεται στα χέρια της Σύγκλητου Πανεπιστημίου Πατρών οι οποίοι θα αποφασίσουν εάν θα αποκλείσουν τον φοιτητή απο τρεις εξεταστικές περιόδους ή αν θα διαγραφεί οριστικά απο το ίδρυμα.
Επικαιρότηταallazei-se-alexandreio-panepisthmio-thessalonikhs-to-tei-thessalonikhs-sth-sindo

Αλλάζει σε Αλεξάνδρειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στη Σίνδο

Μετά απο πολυετή αιτήματα για τη μετεξέλιξη του Τει Θεσσαλονίκης σε Αει, ο πρύτανης του ιδρύματος κ.Κώστας Βαρσαμίδης δήλωσε πως οι ενέργειες για την αλλαγή σε Αλεξάνδρειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχουν ξεκινήσει και πως θα συσταθεί επιτροπή για την υποβολή συνολικού ιδρυματικού σχεδίου υλοποίησης ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης, που αφορά μελέτες σκοπιμότητας και προσδιορισμό παραμέτρων εκπαιδευτικής και υλικοτεχνικής επάρκειας των τμημάτων του Ατειθ.Ο πρύτανης τόνισε επίσης πως η διαδικασία θα είναι απαιτητική και πρέπει να γίνει σωστά με την βοήθεια και στήριξη των συναδέλφων έτσι ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα αποτελεσματικής και επιτυχημένης διεκδίκησης της αυτοτελούς και αυτοδύναμης παρουσίας του Ατειθ στον πανεπιστημιακό χώρο.Είναι πλέον φανερό απο την εμπειρία της αναδιάρθρωσης του σχεδίου Αθηνά και την σύσταση του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής πως ο χειρισμός και η ακρίβεια αυτής της διαδικασίας θα καθορίσει την το βαθμό επτυχίας αυτής της μετεξέλιξης. Το αλεξάνδρειο έχει ήδη χαρακτήρα και κύρος πράγμα που θα αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα καθόλη την διάρκεια αυτης της προσπάθεια,ς επιδιώκοντας την ουσιαστική και ακαδημαϊκά δυναμική πορεία του Ιδρύματός .
Επικαιρότηταlhpsh-metrwn-gia-thn-apofugh-diexagwghs-paranomwn-energeiwn-sto-chwro-tou-apth

Λήψη μέτρων για την αποφυγή διεξαγωγής παράνομων ενεργειών στο χώρο του ΑΠΘ

Μετά τα πρόσφατα επεισόδια και τις καταγγελίες μαθητών και καθηγητών για διεξαγωγή παράνομων πράξεων στους χώρους του πανεπιστημίου, η σύγκλητος και το πρυτανικό συμβούλιο του ΑΠΘ συζήτησαν στις 31/8/2017 για το σοβαρό θέμα των περιστατικών διακίνησης ναρκωτικών ουσιών σε υπαίθριους χώρους της πανεπιστημιούπολης ΑΠΘ. Τα περιστατικά ολοένα και αυξάνονται με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει ξεφύγει στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου πράγμα που συνιστά άμεση παρέμβαση απο τους αρμόδιους του ιδρύματος. Τα δύο σώματα σύγκλητος και πρυτανικό συμβούλιο επιβεβαίωσαν προηγούμενες αποφάσεις τους ότι το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας και αποφάσισαν ομόφωνα να απευθύνουν έγγραφη πρόσκληση προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και τη γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, για συνεχή παρέμβαση και διενέργεια ελέγχων των αρμόδιων οργάνων της αστυνομίας εντός της πανεπιστημιούπολης, αποκλειστικά και μόνο προς αντιμετώπιση του προβλήματος διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Ο χρόνος θα δείξει εάν η πολιτεία αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη κατάσταση με στοχευμένες δράσεις ώστε τα κρούσματα τέτοιων ενεργειών να εξαλυφθούν με το χρόνο απο το πανεπισημιακό ίδρυμα, ώστε μαθητές και καθηγητές να νιώθουν ασφαλή μέσα στο χώρο.
Πανεπιστήμια & ΤΕΙxekinhsan-oi-eggrafes-twn-prwtoetwn-foithtwn

Ξεκίνησαν οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών

Ξεκινούν σήμερα Τρίτη απο τις 10:00 οι ηλεκτρονικές εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Σύμφωνα με το υπουργείο παιδείας οι σπουδαστές έχουν προθεσμία να εγγραφούν εώς την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στην πλατφόρμα χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσουν έγγραφα στη γραμματεία της σχολής και να επιβαρυνθούν με το κόστος της μετακίνησης.Η διαδικασία εγγραφής πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής του υπουργείου παιδείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eregister.it.minedu.gov.gr εισάγοντας τον κωδικό που χρησιμοποιήθηκε απο τους μαθητές κατα την συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους. Στη συνέχει θα συμπληρωθεί μια αίτηση όπου θα έχει χαρακτήρα υπεύθυνης δήλωσης και θα ζητά το ΑΜΚΑ του δηλούντος ώστε να γίνει εξακρίβωση στοιχείων.Σε περίπτωση που τα στοιχεία στα προσυμπληρωμένα πεδία του «Προσωπικά Στοιχεία Επιτυχόντα (Εθνικό Μητρώο ΑΜΚΑ)» είναι διαφορετικά απο αυτά της αστυνομικής ταυτότητας του φοιτητή, θα πρέπει να διορθωθούν άμεσα στα συστήματα μητρώου ΑΜΚΑ μέσω αίτησης σε οποιοδήποτε ΚΕΠ. Τα στοιχεία στο «Στοιχεία Πανελλαδικών Εξετάσεων» δεν θα διορθώνονται.Οι σπουδαστές μπορούν να λάβουν υποστήριξη απο τις σχολικές τους μονάδες για την εγγραφή ενώ μετά την είσοδο στην εφαρμογή υπάρχει εγχειρίδιο χρήσης γαι την διευκόλυνσή τους.Σε περίπτωση που κάποιος έχει εγγραφεί από προηγούμενο έτος σε σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα δηλώσει τη σχολή ή το τμήμα στο οποίο είναι ήδη εγγεγραμμένος και θα ζητήσει ταυτόχρονα τη διαγραφή του, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή στη νέα σχολή ή στο νέο τμήμα. Αφού γίνει ο έλεγχος των στοιχείων ο σπουδαστής θα πρέπει να ολοκληρώσει την εγγραφή του μέσα στα πλαίσια της προθεσμίας. Επιπρόσθετα, οι σπουδαστές θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τη σχολή τους για να διευκρινίσουν αν χρειάζεται να προσκομίσουν αργότερα συμπληρωματικά διακιολογητικά.Τέλος. για τις στρατιωτικές σχολές, τις αστυνομικές σχολές, τις σχολές της πυροσβεστικής ακαδημίας, τις ακαδημίες του εμπορικού ναυτικού και τις ανώτερες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης, η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων θα καθοριστεί και θα πραγματοποιηθεί από τα αρμόδια υπουργεία. Επισημαίνεται ότι όλες οι ανωτέρω διαδικασίες εγγραφής ολοκληρώνονται είτε από τους ίδιους τους επιτυχόντες ή από νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο.
Επικαιρότηταh-beyonce-ginetai-mathhma-sto-panepisthmio-ths-kopenchaghs

Η Beyonce γίνεται μάθημα στο πανεπιστήμιο της Κοπενχάγης

Το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία πρόσθεσε μάθημα με όνομα «Beyonce, Gender and Race» όπου κύριο αντικείμενο μελέτης είναι η πασίγνωστη τραγουδίστρια Beyonce, ήδη έχουν εγγραφεί 75 άτομα και θα διδάσκεται ως πολιτιστικό μάθημα. Αν και παράξενο για κάποιους δεν είναι η πρώτη φορά που η τραγουδίοστρια γίνεται αντικέιμενο μελέτης καθώς υπάρχει και άλλο τμήμα με αυτό το θέμα που ξεκίνησε στο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ πριν απο χρόνια.Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Erik Steinskog δήλωσε στο δίκτυο TV2 της Δανίας πως θα είναι ένα πάρα πολυ ενδιαφέρον αντικείμενο με στόχο την εξερεύνηση της μάυρης φεμινιστικής σκέψης. Συγκεκριμένα είπε:«Στο μάθημα θα αναλύουμε τα τραγούδια και τα μουσικά βίντεο της. Θα υπάρξει εστίαση στο φύλο, την σεξουαλικότητα και την καταγωγή»«Ένας από τους στόχους (του μαθήματος) είναι να εισαγάγει τη μαύρη φεμινιστική σκέψη, η οποία δεν είναι γνωστή στη Σκανδιναβία. Θέλουμε να εξερευνήσουμε την ολότητα του φεμινισμού»«Η Μπιγιονσέ είναι σημαντική για την κατανόηση του κόσμου στον οποίο ζούμε. Είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες ποπ καλλιτέχνες, γεγονός που την καθιστά σημαντική για την ανάλυση της σύγχρονης εποχής»
Επικαιρότηταstegastiko-epidoma-proupotheseis-dikaiouchwn-foithtwn-

Στεγαστικό επίδομα: προυποθέσεις δικαιούχων φοιτητών

Για άλλη μια χρονια το υπουργείο παιδείας προσφέρει το στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ ως βοήθημα στους προπτυχιακούς φοιτητές. Η χορήγηση των επιδομάτων θα γίνει μετά τη λήξη προθεσμίας ηλεκτρονικής αίτησης και εξακρίβωσης στοιχείων των αιτούντων. Ακόμα, σύμφωνα με τους αρμόδιους η υποβολή αιτήσεων θα γίνεται τον Ιούνιο κάθε έτους, με εξαίρεση τη φετινή χρονιά όπου θα καθοριστεί νέα ημερομηνία και θα ανακοινωθεί σύντομα.Το επίδομα δικαιούνται:Δικαιούχος του επιδόματος είναι όποιος από τους δύο γονείς θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής. Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής.Κατ' εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ήβ) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ήγ) είναι πάνω από είκοσι πέντε ετών, ήδ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος.Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος έχουν ως εξής:1) Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή.2) Ο φοιτητής πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του δεν έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία άλλης κατοικίας. Η μίσθωση θα πρέπει να είναι σε ισχύ για τουλάχιστον έξι μήνες εντός του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Ως μίσθωση θεωρείται και η διαμονή σε πανσιόν ή ξενοδοχείο, εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας.3) Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιουμένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα 200 τ.μ. αθροιστικά, με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των 3.000 κατοίκων.4) Ο φοιτητής να έχει εξεταστεί επιτυχώς στα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα. Συνολικός αριθμός μαθημάτων θεωρείται ο προβλεπόμενος στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Για την πλήρωση του κριτηρίου αυτού λαμβάνονται υπόψη όλες οι εξεταστικές περίοδοι που πραγματοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος. Το κριτήριο αυτό δεν ισχύει για τους πρωτοετείς φοιτητές.5) Το επίδομα χορηγείται για τόσα έτη όσα είναι και τα έτη σπουδών της αντίστοιχης σχολής ή τμήματος, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας τους, συνυπολογιζόμενου του χρόνου κατά τον οποίο έλαβαν το επίδομα στη διάρκεια σπουδών τους σε άλλο Τμήμα ή Σχολή.6) Το επίδομα χορηγείται σε όλους τους προπτυχιακούς φοιτητές μιας οικογένειας, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι παραπάνω προϋποθέσεις.Δεν δικαιούνται του στεγαστικού επιδόματος:α) όσοι φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου, ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση,β) όσοι φοιτητές έχουν υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου τους, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών,γ) όσοι διαμένουν σε φοιτητική εστία ή τους παρέχεται στέγαση από τη σχολή τους.Η διαδικασία χορήγησης έχει ως εξής:1) Οι αιτήσεις για την χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για κάθε ακαδημαϊκό έτος, πρέπει να υποβάλλονται εντός προθεσμίας, από 1 έως 30 Ιουνίου εκάστου έτους. Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ και κάτοχος Α.Φ.Μ. Ειδικά για το τρέχον έτος, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα καθοριστεί με νεότερη απόφαση του υπουργείου Παιδείας.2) Ο δικαιούχος γονέας ή φοιτητής κατά περίπτωση πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet. Ο αιτών οφείλει να συμπληρώσει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τα ακόλουθα στοιχεία:α) τον αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του φοιτητή,β) τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του ιδίου, του/της συζύγου και του φοιτητή εάν δικαιούχος είναι ο γονέας, ή μόνο το Α.Φ.Μ. του ιδίου καιτου/της συζύγου του στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής,γ) τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου,δ) τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ).Τα δηλωθέντα στοιχεία θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από τα διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Σε περίπτωση που κάποια από τα δηλωθέντα στοιχεία δεν μπορούν να διασταυρωθούν, ο αιτών υποχρεούται να προσκομίσει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία και θα υποδεικνύονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή. Οι εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι του Ιδρύματος, θα ελέγχουν τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά και θα βεβαιώνουν την αποδοχή ή μη των δηλωθέντων στοιχείων στην αίτηση, επιλέγοντας το αντίστοιχο πεδίο της ηλεκτρονικής εφαρμογής.Επεξεργασία της αίτησης.1) Η επεξεργασία της αίτησης και η έγκριση της καταβολής του επιδόματος, θα γίνεται με βάση:α) τα υπευθύνως από τον αιτούντα δηλωθέντα στοιχεία,β) τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις ως προς τα δηλωθέντα στοιχεία,γ) τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά, όπου αυτά απαιτούνται. Εάν, μετά την επεξεργασία της αίτησης, προκύψει ότι πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η αίτηση γίνεται δεκτή. Σε περίπτωση που δεν προκύψει η πλήρωση κάποιου κριτηρίου χορήγησης του επιδόματος, η αίτηση απορρίπτεται. Οι λόγοι της απόρριψης αναγράφονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή από την οποία και ενημερώνεται ο αιτών. Εφόσον μία αίτηση απορριφθεί υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ένστασης.2) Η οριστική υποβολή της αίτησης υπέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης του δικαιούχου ότι τα δηλωθέντα από αυτόν στοιχεία που υπόκεινται σε επεξεργασία είναι αληθή.3) Το επίδομα δεν κατάσχεται, χορηγείται ολόκληρο χωρίς καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν υπόκειται σε φορολογία.
Επικαιρότηταxekinoun-th-deutera-oi-epanalhptikes-exetaseis-gia-thn-eisodo-sth-tritobathmia-ekpaideush

Ξεκινούν τη δευτέρα οι επαναληπτικές εξετάσεις για την είσοδο στη τριτοβάθμια εκπαίδευση

Όσοι δε κατάφεραν να παρευρεθούν τον Ιούνιο σε κάποιο μάθημα των πανελλαδικών εξετάσεων λόγω κάποιου προβλήματος ή θέματος υγείας θα έχει τη δυνατότητα να επαναξεταστεί ώστε να διεκδικήσει μια θέση σε πανεπιστήμιο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.Οι επαναληπτικές εξετάσεις ξεκινούν τη δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου και τελειώνουν στις 9. Είναι γνωστό πως όσοι επιθυμούν να εξεταστούν θα εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα και όχι μόνο σε αυτό που απουσίαζαν.Το υπουργείο παιδείας ανακοίνωσε πως ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται για όλα τα μαθήματα η 16.00 μ.μ. Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος ορίζεται σε τρεις ώρες.Επισημαίνεται ακόμα, πως οι υποψήφιοι εσπερινών λυκείων θα διαγωνιστούν μαζί με τους υποψηφίους των ημερησίων λυκείων, ανεξάρτητα με την κατηγορία που επέλεξαν να εξεταστούν. Η ύλη και τα θέματα θα είναι ίδια και θα διεκδικούν τις ίδιες θέσεις εισαγωγής.Οι εξεταζόμενοι υποχρεούνται να έχουν μαζί τους το δελτίο εξεταζόμενου και την ταυτότητα η το διαβατήριο τους.
Επικαιρότηταxekinoun-stis-3-septembrh-oi-eggrafes-gia-to-scholeio-metanastwn

Ξεκινούν στις 3 Σεπτέμβρη οι εγγραφές για το σχολείο μεταναστών.

Απο 3 Σεπτέμβρη ξεκινούν οι εγγραφές για το κυριακάτικο σχολείο μεταναστών το οποίο εδώ και 13 χρόνια παρέχει δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής, της αγγλικής και της γερμανικής γλώσσας σε ενήλικους μετανάστες, πρόσφυγες, αλλά και ντόπιους αναλφάβητους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της συντονιστικής ομάδας.Το ακαδημαικό έτος 2016, 400 μαθητές απο όλες τις χώρες του κόσμου παρακολούθησαν μαθήματα είτε για αρχάριους, είτε για προχωρημένους. Το σχολείο βρίσκεται στην οδό Άργους 145, λειτουργεί κάθε κυριακή και προετοιμάζει όσους επιθυμούν για τις εξετάσεις που διοργανώνονται μία φορά το χρόνο απο το υπουργείο παιδείας. Οι δάσκαλοι του σχολείου είναι είτε καθηγητές, είτε άτομα που θέλουν να συνεισφέρουν και εργάζονται εθελοντικά . Ταυτόχρονα λειτουργεί και ομάδα νομικής υποστήριξης για τους μετανάστες, όπως επίσης διοργανώνονται δράσεις και εκδηλώσεις διεκδίκησης διακιωμάτων. Φέτος η 11η αντιρατσιστική γιορτή θα λάβει μέρος στην ανώτατη σχολή καλών τεχνών (πειραιώς 256) στις 23 και 24 Σεπτέμβρη με συναυλίες,συζητήσεις,παιδότοπο και διεθνή κουζίνα.

Μεταπτυχιακά

Βρείτε πληροφορίες για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται από τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Εξελειγμένη αναζήτηση

Συνταγές

Περισσότερες συνταγές →

Ταινίες

Περισσότερες ταινίες →