Φοιτητής, σχολές, ταινίες, συνταγές | Είμαι Φοιτητής

Ενημέρωση

Επικαιρότηταthuma-tou-iou-ransomware-to-apth

Θύμα του ιού ransomware το ΑΠΘ

Θύμα του ιού ransomware που στοχεύει μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλο το κόσμο απο την παρασκευή έπεσε και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και φαίνεται να είναι το μοναδικό κρούσμα του ιού στην χώρα μας. Μόλις έγινε αντιληπτό ότι μολύνθηκε το σύστημα, το ίδρυμα ενημέρωσε τη Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος της διεύθυνσης ασφάλειας Θεσσαλονίκης και σχηματίστηκε δικογραφία η οποία κατατέθηκε στην Εισαγγελία. Παρόλα αυτά το τεχνικό προσωπικό του πανεπιστημίου κατάφερε να επιλύσει το πρόβλημα χωρίς τη συμβολή της αστυνομίας.Λίγες ώρες μετά το κέντρο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του πανεπιστημίου έβγαλε την εξής ανακοίνωση: “Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Σας ενημερώνουμε ότι τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη κρούσματα επίθεσης ιού σε υπολογιστές του ΑΠΘ. Επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις η συμπεριφορά του ιού είναι κρυπτογράφηση αρχείων του υπολογιστή (ιός ransomware) που έχει μολυνθεί επισημαίνουμε άμεσα την αναγκαιότητα λήψης των αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων του υπολογιστή σας. Για την προστασία του υπολογιστή σας βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει σήμερα το πρόγραμμα προστασίας από ιούς που χρησιμοποιείτε καθώς και το λειτουργικό του υπολογιστή σας. Αποσυνδέστε τις συσκευές λήψης αντιγράφων από τον υπολογιστή σας (usb stick, φορητούς δίσκους κλ) και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία μηνυμάτων που λάβατε από άγνωστους αποστολείς καθώς αυτά μπορεί να περιέχουν τον ιό. Οι τεχνικοί μας διερευνούν το περιστατικό ασφαλείας.”
Επικαιρότηταto-erasmus-mundus-dinei-1345-upotrofies-se-metaptuchiakous-foithtes

Το Erasmus Mundus δίνει 1.345 υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές

Το πρόγραμμα Erasmus Mundus χρηματοδοτούμενο απο την ευρωπαική ένωση, έδωσε συνολικά 1.345 υποτροφίες στο πλαίσιο του κοινού μεταπτυχιακού προγραμματος για μεταπτυχιακούς φοιτητές απο όλο το κόσμο κατα το έτος 2017.Όλα τα έξοδα του μεταπτυχιακού που θα παρακολουθήσουν οι φοιτητές σε δύο τουλάχιστον ιδρύματα θα καλυφθούν απο τις υποτροφίες. Συνήθως τα προγράμματα έχουν διετή διάρκεια.Σύμφωνα με τον κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, που είναι ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, δήλωσε ότι “τα κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών Erasmus Mundus αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα διασυνοριακής συνεργασίας των πανεπιστημίων προκειμένου να προσφέρουν ολοκληρωμένα, καινοτόμα και ποιοτικά πανεπιστημιακά προγράμματα”.Οι χώρες απο τις οποίες έλαβαν κυρίως υποτροφίες φοιτητές είναι: Βραζιλία (79), Ινδία (63), Ιράν (59), Μπανγκλαντές (58) και Μεξικό (49). Απο την Ελλάδα επελέγησαν 11 υποψήφιοι για υποτροφία. Ποσοστό τουλάχιστον 75 % των υποτροφιών προορίζονται για τους φοιτητές των χωρών - εταίρων, με επιπλέον υποτροφίες σε ορισμένες περιοχές του κόσμου όπου η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί τομέα προτεραιότητας για την πολιτική συνεργασίας με την Ε.Ε. Το υπόλοιπο 25% διατίθεται σε φοιτητές από την Ε.Ε. και από άλλες χώρες του προγράμματος.
Επικαιρότηταtesseris-foithtes-tou-pamak-dhmiourghsan-istoselida-me-oikonomikous-orous-gia-to-koino

Τέσσερις φοιτητές του ΠΑΜΑΚ δημιούργησαν ιστοσελίδα με οικονομικούς όρους για το κοινό

Τέσσερις φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θέλοντας να αποδείξουν ότι τα οικονομικά δεν είναι τόσο δύσκολα όσο πιστεύουν οι περισσότεροι, δημιούργησαν τη σελίδα “Οικονομικά της καθημερινότητας” με σκοπό να παρουσιάσουν μια πιο οικεία μορφή της οικονομικής ορολογίας χρησιμοποιόντας το σλόγκαν “Τα οικονομικά είναι απλά”. Η σελίδα που ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Απρίλιο σύμφωνα με τους δημιουργούς της διαφέρει απο παρόμοιες σελίδες διότι παρέχει ένα φιλικό περιβάλλον γνώσης, καταρρίπτει το μύθο περι “δύσκολων οικονομικών” και κυριότερα επικεντρώνεται αποκλειστικά σε όσα χρειάζεται να γνωρίζει ο μέσος πολίτης.Ακόμα πέρα απο την απλουστευμένη επεξήγηση οικονομικών όρων, υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τον κάθε όρο ξεχωριστά και συχνές ερωτήσεις που μπορεί να υπάρχουν γύρω απο αυτόν. Δίνεται επίσης η δυνατότητα στο χρήστη να κάνει δικές του ερωτήσεις, να αντλήσει πληροφορίες απο τον ιστότοπο για κάποια εργασία, άρθρο, βιβλίο του και τέλος μπορεί να τεστάρει τις γνώσεις του στην ενότητα “Δοκιμή γνώσεων” που παρέχεται.Η πρωτοβουλία αυτή προέκυψε ήδη απο το 2015 όταν τα παιδιά σχημάτισαν αρχικά την ομάδα τους και αποφάσισαν να καταγράφουν συστηματικά τους πιο συχνα χρησιμοποιούμενους οικονομικούς όρους που χρησιμοποοιούσαν πολιτικοί και δημοσιογράφοι στις ειδήσεις. Αργότερα αφού ξεπέρασαν και το πρόβλημα της χρηματοδότησης κερδίζοντας στον διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας “Social Impact Award Greece 2016”, υλοποίησαν το επιχειρηματικό τους σχέδιο ενώ επιθυμούν στο μέλλον να εμπλουτίσουν με περισσότερους όρους και οικονομικά ζητήματα τη σελίδα.Η πρώτη καταγραφή και παρουσίαση της ιδέας έγινε στο μάθημα του κ. Συμεών Παπαδόπουλου με τίτλο «Χρηματοοικονομική Διάσταση Επιχειρηματικότητας» ενώ όλα τα μέλη της ομάδας, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είτε είναι είτε υπήρξαν φοιτητές του ΠΑΜΑΚ. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της είναι: Χρήστος Πολίτης. Φοιτητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής που ολοκληρώνει τις σπουδές του και ορκίζεται την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017. Κατάγεται από την Καλαμάτα και από το Σεπτέμβριο θα συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Αμαλία Καραχάλιου. Απόφοιτος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με ημερομηνία αποφοίτησης τον Σεπτέμβριο του 2016. Κατάγεται από τον Βόλο και σήμερα πραγματοποιεί ήδη μεταπτυχιακές σπουδές σχετικές με το Μάνατζμεντ, στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης στην Ελβετία. Δωρόθεος Νικολαΐδης. Απόφοιτος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με ημερομηνία αποφοίτησης το Δεκέμβριο του 2014. Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και σήμερα πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές σχετικές με τα Χρηματοοικονομικά, στο London School of Economics στην Αγγλία. Σταύρος Ροδίφτσης. Επί πτυχίω φοιτητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Κατάγεται από την Έδεσσα και σήμερα πραγματοποιεί παράλληλα πρακτική άσκηση μέσω ΕΣΠΑ.
Πανεπιστήμια & ΤΕΙtmhma-kthniatrikhs-diekdikei-to-dhmokrateio-panepisthmio-thrakhs

Τμήμα κτηνιατρικής διεκδικεί το Δημοκράτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Το τμήμα ιατρικής του Δημοκράτειου πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο απαριθμεί 30.000 φοιτητές θέλοντας να ενισχύσει τη δυναμική του πανεπιστημίου έκανε πρόταση για σύσταση τμήματος κτηνιατρικής.Η Σύγκλητος μετά απο εξέταση του θέματος και των διάφορων παραμέτρων που συνεπάγονται στη δημιουργία ενός τέτοιου τμήματος, υιοθέτησε την πρόταση της Ιατρικής και αποφάσισε τη σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας για την ίδρυση τμήματος με έδρα την Αλεξανδρούπολη.«Εάν πρέπει να δημιουργηθεί μία νέα Κτηνιατρική Σχολή στην Ευρώπη, αυτό το σημείο είναι ο Έβρος. Στην πανεπιστημιούπολη του τμήματος ιατρικής υπάρχει ο χώρος και μόλις ολοκληρωθεί, σε διάστημα ενός έτους, η 4η φάση της ιατρικής, μπορούν να φιλοξενηθούν τα θεωρητικά μαθήματα της κτηνιατρικής.Επιπλέον, με τα τμήματα ιατρικής, μοριακής βιολογίας και μελλοντικά κτηνιατρικής στην Αλεξανδρούπολη και το τμήμα αγροτικής ανάπτυξης στην Ορεστιάδα, θα δημιουργηθεί ένας σοβαρός μοχλός αγροτικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης που θα θωρακίσει την πύλη εισόδου ζωονόσων στην Ελλάδα και την Ευρώπη» τονίζει ο καθηγητής χειρουργικής Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, επισημαίνοντας ότι το Πανεπιστήμιο οφείλει να σχεδιάζει το μέλλον του και να διεκδικεί. Είναι βεβαίως ευρέως γνωστό ότι, λόγω των ζωονόσων, οι απώλειες ζωικού κεφαλαίου είναι μεγάλες στον Έβρο φτάνοντας ακόμη και το 95%.Γιατί στο Δημοκράτειο;Το τμήμα ιατρικής στην προσπάθεια του να δημιουργηθεί το τμήμα κτηνιατρικής στο πανεπιστήμιο παραθέτει τα παρακάτω πλεονελτήματα:Ο Έβρος και γενικά η Θράκη είναι απο τις περιοχές με το μικρότερο κατεφαλήν εισόδημα και τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα και την ευρώπη.Υπάρχει μεγάλο ποσοστό εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης νέων.Υπάρχουν ελάχιστα αναπτυξιακά προγράμματα στη περιφέρεια.Ο νομός διαθέτει ιδανική μορφολογία εδάφους και εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη παράδοση στην κτηνοτροφία.Για να καταφέρει το πανεπιστήμιο Θράκης να δημιουργήσει και να λειτουργήσει το τμήμα θα χρειαστεί τη βοήθεια και συμπαράσταση των Κτηνιατρικών Σχολών της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Ακόμα θα πρέπει να σταθούν δίπλα τους στη προσπάθεια αυτή, η τοπική αυτοδιοίκηση όσο επίσης οι οικονομικοί και παραγωγικοί φορείς της Θράκης.
Πανεπιστήμια & ΤΕΙpsalidi-stis-kratikes-epichorhghseis-sunthrountai-apo-ta-ereunhtika-tous-erga-ta-aei-

Ψαλίδι στις κρατικές επιχορηγήσεις: Συντηρούνται απο τα ερευνητικά τους έργα τα ΑΕΙ

Μετά τις τελευταίες αλλαγές που επέφερε ο πρωθυπουργός κ.Τσίπρας στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, ήρθε στο φως και το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με “Τα Νέα” τα πανεπιστήμια δηλώνουν πως πλέον για κάθε ευρώ που δίνει το κράτος, οι καθηγητές φέρνουν εώς και πέντε φορές περισσότερα.Στο πανεπιστήμιο αθηνών, ένα απο τα αρχαιότερα ιδρύματα της χώρας έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια μείωση του 30% του ανθρωπίνου δυναμικού και 70% του προυπολογισμού. Βάση αυτών ένα τόσο μεγάλο ίδρυμα όχι απλά θα υπολειτουργούσε, θα είχε σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και πρωτες ύλες που θα καθιστούσαν τη λειτουργία του σχεδόν αδύνατη.Παρόλα αυτά, το πανεπιστήμιο εχει την τύχη να απαρτίζεται απο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό το οποίο μέσα απο έρευνες και έργα έχουν καταφέρει να φέρουν πέντε φορές περισσότερους πόρους απο ότι παρέχονται απο τη κρατική επιχορήγηση.«Ανάλογα με το έτος, πέντε έως δέκα χιλιάδες νέοι επιστήμονες και ερευνητές απασχολήθηκαν στα έργα αυτά, μειώνοντας τα ποσοστά διαρροής επιστημονικού δυναμικού προς το εξωτερικό. Σημαντικό μέρος των πόρων επενδύθηκε για τη χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών αναγκών» τονίζει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θάνος Δημόπουλος.Πέραν όμως της μεγάλης περικοπής πόρων απο το κρατικό μηχανισμό, τείνει να μπει φραγμός στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης πόρων που προέρχονται απο εξωτερικές πηγές χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι έρευνες που διεξάγονται και οι ιδιαιτερότητες του ιδρύματος. «Τείνει να μετατραπεί έτσι η δημιουργική δραστηριότητα του ιδρύματος σε έναν εξόχως αντιπαραγωγικό μηχανισμό, μέσα από τον οποίο αναντίστοιχα μεγάλο μέρος ανθρώπινων και οικονομικών πόρων καταναλίσκονται για την τήρηση των διαδικασιών. Σ' έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό, που η ανελαστικότητά του δεν συνάδει με την παραγωγή της γνώσης, την προώθηση της καινοτομίας, την ενίσχυση των πρωτοβουλιών για διεθνή παρουσία και προσέλκυση πόρων. Που ωθεί τα ικανότερα μέλη του επιστημονικού μας δυναμικού να δραστηριοποιηθούν εκτός του δημόσιου πανεπιστημίου» επισημαίνει ο πρύτανης.Μετά την ανακοίνωση του υπουργού παιδείας κ.Γαβρογλου των νομοσχεδίων για τα ΑΕΙ τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων τη σύσταση περιφερειακών Συμβουλίων στη θέση των Συμβουλίων ιδρυμάτων, αλλαγές στον τρόπο εκλογής πρυτάνεων - αντιπρυτάνεων, επαναφορά ασύλου, περιορισμούς στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, ελεύθερη πρόσβαση οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών κ.ά. η Σύνοδος Πρυτάνεων ζήτησε συναντήσεις με τους εκπροσώπους Παιδείας των κομμάτων, όπου μείζον θέμα θα είναι η αύξηση της κρατικής επιχορήγησης.
Επικαιρότητα20chronos-foithths-apo-th-larisa-dhmiourgei-th-pagkosmia-kainotomia-fighthoax-kata-ths-paraplhroforhshs

20χρονος φοιτητής απο τη Λάρισα δημιουργεί τη παγκόσμια καινοτομία FightHoax κατά της παραπληροφόρησης

Ένας φοιτητής απο τη Λάρισα, δημιουργός μιας παγκόσμιας καινοτομίας με όνομα “FightHoax”. Ο Βαλεντίνος Τζέκας είναι 20 ετών και φοιτά στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο τμήμα εφαρμοσμένης πληροφορικής. Ξεκίνησε να γράφει κώδικα στα 12, στα 15 είχε αποκτήσει βασικές γνώσεις hacking και στα 18 του δημιούργησε τη πρώτη του startup το “Νear” η οποία μετά τη προσοχή που τράβηξε εξαγοράστηκε απο τους Αμερικάνους. Οπως αναφέρει σε συνεντευξή του στο www.ka-business.gr ο σκοπός του ήταν να βάλει τέλος στις αναληθείς και παραπλανητικές ειδήσεις που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες στο διαδίκτυο και βρίσκονται ακόμα και σε μεγάλες ειδησεογραφικές σελίδες. Εξάλλου καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα όταν μεγάλες εταιρίες όπως το Facebook και η Google ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Εμπνευσή του για να δημιουργήσει αυτόν τον αλγόριθμο ήταν η Αμερικάνικες εκλογές όπου οι ψευδείς ειδήσεις βρίσκονταν παντού.Σύμφωνα με το δημιουργό του το FightHoax έχει τη δυνατότητα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να ελέγχει όλες τι ς γραμμένες πληροφορίες του διαδικτύου και να βγάζει πόρισμα σχετικά με το αν είναι πραγματική ή ψεύτικη η είδηση προστατεύοντας έτσι κοινό,αναγνώστες,δημοσιογράφους κ.α.Μετά την επιτυχημένη εξαγορά της startup του, περιοδεύει στην Ελλάδα, από την Αθήνα μέχρι τα απομακρυσμένα νησιά και σε διάφορα πανεπιστήμια της Αγγλίας και της Ελλάδας, προσπαθώντας να εμπνεύσει νέους φοιτητές σαν κι αυτόν, να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. «Παρέχω βοήθεια και κίνητρα, ώστε να μπορούν να σκέφτονται μεγάλα ώστε να μπορούν να πετύχουν τα όνειρά τους, όχι απλώς να παίρνουν μια δουλειά υψηλής πληρωμής» αναφέρει ο Β. Τζέκας χαρακτηριστικά.Ο ίδιος μίλησε για το FightHoax, με το οποίο προσπαθεί να λύσει το ζήτημα της εξάπλωσης της μαζικής παραπληροφόρησης στο www.ka-business.gr.Τι είναι το fighthoax.com;Το FightHoax είναι ένα πολυεργαλείο που αναλύει άρθρα ειδήσεων και παρουσιάζει κατά πόσο έμπιστο είναι αυτό που διαβάζει ο αναγνώστης. Η λύση του Fighthoax έχει ως στόχο να βοηθήσει τους δημοσιογράφους και τους καθημερινούς ανθρώπους να αναλύουν και να λαμβάνουν σχετικές χρήσιμες πληροφορίες, σχετικά με ένα οποιοδήποτε θέμα ειδήσεων, μέσα σε δευτερόλεπτα. Επίσης, να βοηθήσει τους fact checkers να βελτιώσουν τη δουλειά τους για την σωστή καταπολέμηση της μαζικής παραπληροφόρησης. Έτσι, με τη βοήθεια των μηχανών αναζήτησης, μπορεί να εκτελέσει μαζικές σαρώσεις σε ολόκληρο τον ιστό, ώστε να εντοπίσει τους παραγωγούς ψευδών ειδήσεων, να προτείνει καλύτερα αποτελέσματα αναζητήσεων και με τη βοήθεια των κοινωνικών δικτύων, μπορεί να προειδοποιήσει τους χρήστες αν το κείμενο που διαβάζουν και είναι έτοιμοι να κοινοποιήσουν είναι ψευδές ή όχι.Πως δουλεύει και ποια η χρησιμότητα του;Αρχικά, αναλύεται η ιστορία και η φήμη της ιστοσελίδας που φιλοξενεί το άρθρο ειδήσεων. Είναι η σελίδα γνωστή για την συγγραφή πολλών ψευδών ειδήσεων όπως το abcnews.com.co, είναι γνωστή για τη δημοσίευση διαδοχικών αξιόπιστων άρθρων όπως ο Assosiated Press ή κάτι περισσότερο στη μέση, όπως το Fox News ή το Daily Mail; Στη συνέχεια, ο Fighthoax αναλύει τον συντάκτη του άρθρου και την ιστορία του. Είναι κάποιος γνωστός με ένα έμπιστο παρελθόν σε αξιόλογα ειδησεογραφικά πρακτορεία, είναι κάποιος καθηγητής πανεπιστημίου ή κάποιος που δεν έχει ενεργό παρελθόν στη βιομηχανία ειδήσεων;Τελευταίο και πιο σημαντικό, αναλύεται το άρθρο. Από τη γλώσσα που χρησιμοποιείται για τα αναφερόμενα γεγονότα, συγκρίνει κάθε μικροσκοπική λεπτομέρεια του άρθρου με πιο αξιόπιστα άρθρα σχετικά με το ίδιο θέμα. Το Fighthoax διαβάζει και καταλαβαίνει το άρθρο σαν άνθρωπος. Scan-άρει ολόκληρο τον ιστό, όπως μια βάση δεδομένων, σε δευτερόλεπτα. Υπάρχουν αρκετές σημαντικές διαφορές με άλλα άρθρα που καλύπτουν το ίδιο γεγονός; Έχει το άρθρο αρκετές πληροφορίες για να συγκρίνουμε; Είναι καλή η γραπτή γλώσσα; Αυτοί είναι οι 3 κύριοι πυλώνες του Fighthoax.Οι ψεύτικες ειδήσεις είναι ένα ζήτημα που απασχολεί μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς και τα γνωστά Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Γιατί το δικό σας project θεωρείτε πως θα έχει αποτέλεσμα και μπορεί να λύσει το πρόβλημα;Το Facebook και η Google έχουν ήδη κάνει τα βήματα τους που είναι άκρως σωστά και ασφαλή. Το Facebook δίνει κάποιες παραπάνω συμβουλές ώστε να «μορφωθούν» οι χρήστες για το πως να ανιχνεύουν πιθανών ψευδές ειδήσεις, παράλληλα με ένα παραπάνω report κουμπί. Το ίδιο έκανε και η Google. Όταν όμως τα ειδήσεις παράγονται μαζικά και χιλιάδες κάθε μέρα χρειαζόμαστε τη βοήθεια της τεχνολογίας ώστε να μπορέσουμε να τις εντοπίζουμε από το πρώτο ακόμα δευτερόλεπτο δημοσιοποίησης τους.Πότε και πως σας γεννήθηκε η ιδέα για το fighthoax.com;Οι Αμερικανικές εκλογές ταρακούνησαν κυριολεκτικά τον κόσμο. Ξαφνικά άρχιζαν από το πουθενά να ξεπροβάλουν φήμες και ψεύτικες ειδήσεις που ήταν κατά τόσο του Τραμπ όσο και της Χίλαρι. Το περιοδικό Wired σε έρευνα του ανακάλυψε πως ένας φοιτητής έβγαζε χιλιάδες δολάρια κάθε μήνα δημοσιοποιώντας ψεύτικες ειδήσεις. Αργότερα, παράτησε τις σπουδές τους για να ασχοληθεί full-time με τη συγγραφή παραπλανητικών ειδήσεων. Έτσι, το 2016-17 χτυπήσαμε τρελά ρεκόρ ψευδών ειδήσεων. Το κακό είναι ότι οι άνθρωποι πιστεύουν οτιδήποτε που διαβάζουν στο ίντερνετ. Οπότε μια μέρα έκατσα και σκέφτηκα: «Μπορώ να δημιουργήσω κάτι που θα αναλύει news articles και θα προειδοποιεί τον αναγνώστη για οτιδήποτε ύποπτο όπως τη χρήσης της προπαγανδιστικής γλώσσας"; «Μπορώ να φτιάξω κάτι που μέσα σε δευτερόλεπτα θα κάνει ότι ακριβώς κάνουν οι άνθρωποι fact checkers και να βγάζω ένα αποτέλεσμα το αν το άρθρο που διαβάζεις είναι αλήθεια ή μια απάτη»;Μιλήστε μας για τον αλγόριθμο που δημιουργήσατε; Γιατί τον καθιστά παγκόσμια καινοτομία;Πρωτοβουλίες έχουν υπάρξει από startups, όπως το Factmata που βρίσκεται υπό κατασκευή και αυτό που κάνει είναι να αναλύει μόνο τα αριθμητικά-στατιστικά facts που υπάρχουν σε ένα κείμενο. Μετά, έχουν υπάρξει προσπάθειες όπως το B.S Detector που ουσιαστικά κρίνει ολόκληρη την ιστοσελίδα που έχει δημοσιεύσει ένα άρθρο, βάση του ιστορικού της. Το FightHoax είναι ο μόνος αλγόριθμος που αναλύει το κάθε άρθρο σε επίπεδο γλώσσας. Δηλαδή, καταλαβαίνει και κατανοεί τι διαβάζει όπως κάνουν και οι άνθρωποι.Ποσό εύκολο είναι για έναν νέο να δημιουργήσει μια start up εταιρία στην Ελλάδα; ποιες δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει;Οι πιο πολλοί δεν ξεκινάνε επειδή πνίγονται από την άσχημη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Όπως είπε και ο Ωνάσης: «Πρέπει να εγκαταλείψουμε την ελπίδα πως ο καιρός θα φτιάξει. Πρέπει να πορευόμαστε μέσα σε άστατο καιρό». Πρέπει να ζούμε με τη λογική αυτή πλέον και να αφήσουμε την οποιαδήποτε δικαιολογία στην άκρη. Πιστεύω, άμα έχεις μια όντως καλή ιδέα που μπορεί να επιζήσει στην αγορά, μπορείς να την τρέξεις. Μπορείς ακόμα και solo και μετά να βρεις συνεργάτες. Η λέξη κλειδί είναι το ξεκίνημα. Είναι τα πάντα. Οι δυσκολίες πάντα θα είναι η γραφειοκρατία και η έλλειψη τρέλας αλλά δεν πρέπει να μας κρατήσουν πίσω!Το «near» ήταν η πρώτη σας εφαρμογή που την πουλήσατε σε εταιρία του εξωτερικού. Άρα δημιουργήσατε μια καινοτομία που προσέλκυσε ενδιαφέρον. Μιλήστε μας λίγο για το πρώτο εγχείρημα σας.Δεν θα έλεγα πως το Near ήταν κάτι το καινοτόμο, απλά ήρθε τη σωστή στιγμή και έλυσε ένα πρόβλημα που είχε η κοινωνία. Αυτό επαληθεύτηκε και αργότερα όταν έφτιαξε το Facebook το Nearby Friends, κάτι παρόμοιο του Near αλλά με πολύ λίγα features. Το -Near - Check Who-s Nearby- είχε έναν απλό σκοπό: να φέρει τους ανθρώπους εύκολα και γρήγορα κοντά μεταξύ τους ώστε να μην χάνουν την ώρα τους ψάχνοντας check-ins στο facebook και κάνοντας «εκατοντάδες» τηλέφωνα για να δουν ποιος είναι που. Με το Near μπορούσες να δεις στον χάρτη ποιος βρίσκεται κοντά σου σε μια συγκεκριμένη απόσταση. Η πρόταση εξαγοράς είχε έρθει από μια Τούρκικη startup με θέμα παρόμοιο του Near. Είχε γίνει το πραξικόπημα εκείνη την εποχή οπότε όλες οι συμφωνίες χάλασαν. Μια βδομάδα αργότερα, ένας μεγάλος δημοσιογράφος από την Αμερική, ο Elie Nakouzi και η ομάδα του ενδιαφέρθηκαν για το Near και έκλεισε η συμφωνία αυτή.
Επικαιρότηταtei-krhths-ekdhlwsh-afierwmenh-sta-futa-me-titlo-hmera-mageias-twn-futwn

ΤΕΙ Κρήτης: εκδήλωση αφιερωμένη στα φυτά με τιτλο Ημέρα μαγείας των φυτών

Την Κυριακή 21.5.2017 και ώρα 10.30 στο Αγρόκτημα ΤΕΙ Κρήτης(περιοχή εσταυρωμένου, Ηράκλειο) θα πραγματοποιηθεί για 3η συνεχόμενη χρονιά η εκδήλωσή αφιερωμένη στα φυτά “ Ημέρα Μαγείας των Φυτών” την οποία οργανώνουν φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής του ΤΕΙ κρήτης δια του τμήματος γεωπόνων και η διεύθυνση αγροκτήματος του ΤΕΙ κρήτης.Η εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στα φυτά έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται παγκόσμια κάθε δύο χρόνια μεταξύ 3 και 31 Μαίου. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να προσελκύσει τους λάτρεις των φυτών, παιδιά και νέους ώστε μέσα απο βιωματικές δράσεις να μάθουνε τη σημασία των φυτών στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και πόσο μπορούμε να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της υγείας μας εντάσσοντας τα στη διατροφή μας.Ακόμα σκοπός είναι να γίνει κατανοητή η επιστήμη των φυτών μέσω του αγροδιατροφικού τομέα για το κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό τοπίο της χώρας. Στην εκδήλωση συμμετέχουν:το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης,το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείουτο Δ2 Τμήμα του 52ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου καιτο 75ο Νηπιαγωγείο ΗρακλείουΗ είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Επικαιρότηταzhtountai-ellhnes-aristouchoi-apofoitoi-iatrikhs-gia-summetochh-se-programma-stis-hpa

Ζητούνται Έλληνες αριστούχοι απόφοιτοι ιατρικής για συμμετοχή σε πρόγραμμα στις ΗΠΑ

Τις πόρτες τους ανοίγουν 30 μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού σε αριστούχος φοιτητές ιατρικής απο την Ελλάδα με τα Χάρβαρντ, Γέιλ, UCLA, Duke, Johns Hopkins να είναι μόνο λίγα απο αυτά. Το ενδιαφέρον των ξένων πανεπιστημίων μας δείχνει τη δύναμη των ελληνικών πτυχίων αλλά τι έχουν να κερδίσουν όσοι μεταναστεύσουν;Ένα νέο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης αριστούχων φοιτητών που δημιουργήθηκε απο το τμήμα ιατρικής των ελληνικών πανεπιστημίων ανακοίνωσε ο Βιοϊατρικός σύλλογος(WHBA). Το πρόγραμμα έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα σε απόφοιτους να αποκτήσουν εμπειρία σε εξειδικευμένα νοσοκομεία και κλινικές του εξωτερικού έτσι ώστε με την κατάλληλη εργαστηριακή εμπερία να γίνουν ανταγωνιστικοί και να μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση εργασίας στις ΗΠΑ ή σε άλλη χώρα.Το πρόγραμμα ονομάζεται “ Stavros Niarchos Foundation Research Training Program in Clinical & Experimental Medicine” και αυτό γιατί το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” είναι αρωγός της προσπάθειας του WHBA. Το ίδρυμα χορηγεί 10 έμμισθες θέσεις για κλινική άσκηση 3 μηνών, εργαστηριακή άσκηση 12 μηνών και συνδυασμένη κλινική και εργαστηριακή άσκηση συνολικής διάρκειας 15 μηνών. Η πρωτοβουλία ξεκινά δοκιμαστικά στις ΗΠΑ και σχεδιάζεται να επεκταθεί στην ΕΕ, τον Καναδά και την Αυστραλία όπου ο WHBA έχει πολλά μέλη.   Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσω της ιστοσελίδας του WHBA (www.whba1990.org) θα ενεργοποιηθεί στις 15/6 και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων θα είναι εώς στις 15/9.Επίσης ο WHBA οργανώνει στις 21 Μαίου στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνώντο, το 14ο συνέδριο του με θέμα “Προστασία και χρηματοδότηση ιατρικών και βιοεπιστημονικών ερευνητικών ανακαλύψεων”.Ακόμα, το Σάββατο θα ξεκινήσει η οργάνωση του 6ου θερινού σχολείου το οποίο θα αποτελείται απο 20 διακεκριμένους Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίου, ερευνητικά ιδρύματα και στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών σε ΗΠΑ, Καναδά,Αγγλία, Ελβετία και Ελλάδα θα διδάξουν φοιτητές από περισσότερα από 20 ΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στο συγκεκριμένο σχολείο θα φοιτούν 40 φοιτητές βάση των βαθμών στον τομέα του.Το οικονομικό σκέλος του προγράμματος υποστηρίζεται από Ελληνες ομογενείς, ελληνικούς επιστημονικούς συλλόγους και φαρμακευτικές εταιρείες του εξωτερικού.
Επικαιρότηταdiagwnismos-cruiseinn-foithtes-kai-epicheirhmaties-anaptusoun-epicheirhmatikes-idees-sto-aigaio

Διαγωνισμός CruiseInn: Φοιτητές και επιχειρηματίες αναπτύσουν επιχειρηματικές ιδέες στο Αιγαίο

Ο διαγωνισμός CruiseInn, πραγματοποιείται σε ένα κρουαζιερόπλοιο που διασχίζει το Αιγαίο. Δυνατότητα συμμετοχής έχουν όλοι όσοι επιθυμούν να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και να γνωρίσουν καλύτερα το κόσμο του επιχειρείν.Για τρίτη χρονιά πραγματοποιείται ο διαγωνισμός “hackathon”, το πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη νέων startups στον τουρισμό, την οινογαστρονομία και την Ναυτιλία. Οι τομέις αυτοί έχουν επιλεχθεί απο τη CruiseInn και Celestyal Cruises διότι έχουν αναγνωριστεί ως συνεχώς αναπτυσόμμενοι κλάδοι στην Ελλάδα.Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στις 23-29 Ιουνίου και οι συμμετοχές θα διαρκέσουν εώς της 15 Μαίου. Η πρωτοβουλία αναφέρεται σε φοιτητές,απόφοιτους και νέους επαγγελματίες ετών 18-30 που σχετίζονται με τη πληροφορική,το design, το τουρισμό,τη ναυτιλία, των τροφίμων και ποτών, του Business η του μαρκετινγκ και θέλουν είτε να υλοποιήσουν την ιδέα τους, έιτε να συνεισφέρουν τις δεξιότητες τους στη δημιουργία μιας νέας startup. Τα μέρη που θα επισκεφθούν οι διαγωνιζόμενοι φέτος κατα τη διάρκεια του ταξιδιού είναι η Σμύρνη, Τσεσμέ, Μύκονο, Σαντορίνη, Ναύπλιο, Χανιά και η Ρόδος. Στο καράβι θα βρίσκονται μέντορες με εμπειρία πάνω σε διάφορους τομείς οι οποίοι θα βοηθούν και θα συμβουλεύουν τους συμμετέχοντες. Ακόμα, θα τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν επαφή με τα τοπικά οικοσυστήματα να ανταλλάξουν ιδέές και να λάβουν κριτικές απο τους ντόπιους.Οι συμμετέχοντες θα είναι 35 και μέσα στις 7 μέρες του ταξιδιού θα πρέπει να επιλέξουν την ομάδα με την οποία θα συνεργαστούν για να καλλιεργήσουν μια επιχειρηματική ιδέα και να “περάσουν” τις δοκιμασίες που θα τους δωθούν. Στο τέλος οι ιδέες και οι εργασίες που έγιναν θα βαθμολογηθούν απο μια κριτική επιτροπή ώστε να βγούν οι τρεις καλύτερες ομάδες οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με τους επιχειρηματικούς σύμβουλους του CruiseInn και η νικήτρια ομάδα η οποία θα λάβει και το χρηματικό ποσό των 3.500ευρώ μια χορηγία της Celestyal Cruises. Πρίν γίνει εκκίνηση του ταξιδιού, το CruiseInn μαζί με νέα στελέχη απο τον τεχνολογικό και επιειρησιακό χώρο θα πραγματοποιήσει ένα bootcamp για να προετοιμάσει τους διαγωνιζόμενους.Το πρόγραμμα και οι μέντορες που θα βρίσκονται εκεί έχουν ξεκιμήσει να ανακοινώνονται στη σελίδα και τα social media του CruiseInn.Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα CruiseInn περιλαμβάνει επίσης και ένα εκπαιδευτικό bootcamp, το οποίο θα πραγματοποιηθεί πριν την αναχώρηση της επιχειρηματικής κρουαζιέρας. Με τη συμμετοχή νέων στελεχών από τον χώρο του τεχνολογικού και παραδοσιακού επιχειρείν θα προετοιμάσει τους επιβάτες του CruiseInn πάνω στα βασικά επιχειρηματικά concepts.Το πρόγραμμα και οι συμμετέχοντες μέντορες έχουν ήδη ξεκινήσει να ανακοινώνονται σταδιακά στην ιστοσελίδα και στα social media του CruiseInn.Το CruiseInn συνδιοργανώνεται από το ThinkBiz, τον πρώτο σύλλογο επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα με έδρα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και την Celestyal Cruises. Υποβάλεται αίτηση εδω: www.getcruiseinn.com/?2017
Πανεπιστήμια & ΤΕΙta-aei-ws-basikoi-paragwgoi-ereunas-ths-chwras-kai-oi-oikonomikoi-periorismoi-

Τα ΑΕΙ ως βασικοί παραγωγοί έρευνας της χώρας και οι οικονομικοί περιορισμοί

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα αποτελούν το βασικότερο όργανο έρευνας στη χώρα με ποσοστό 35% της συνολικής δραστηριότητας και ανάπτυξης, ποσοστό ικανοποιητικό σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες.Τα ελληνικά πανεπιστήμια παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση και στην απόκτηση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, έχουν όμως επι του παρόντος περιορισμένη συνεισφορά στην καινοτομία και στην ενίσχυση της οικονομίας της χώρας.Ακόμα, το Αθηναικό πρακτορείο μετέδωσε πως το σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στο τομέα της χρηματοδότησης απο το κράτος, αν και πλέον τα ιδρύματα επανεξετάζουν την στρατηγική τους αναζητώντας καινούργιες πηγές χρηματοδότησης.Αυτά αναγράφονται στη νέα έκδοση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) Έρευνα, Εκπαίδευση, Καινοτομία: Οι διαστάσεις του Τριγώνου της Γνώσης στην Ελλάδα, όπου αναλύεται η συνεισφορά των εγχώριων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των ερευνητικών κέντρων.Στο άρθρο αναφέρονται επίσης τα παρακάτω:- Παρά τη μείωση πολλών μακροοικονομικών δεικτών κατά τα τελευταία έτη, οι εθνικές δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) αυξήθηκαν με την αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, παρότι η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται χαμηλά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.- Με βάση τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία Ε&Α (2015) ο δείκτης της έντασης δαπανών Ε&Α (ποσοστό των δαπανών Ε&Α ως προς το ΑΕΠ της χώρας) διαμορφώνεται στο 0,96% του ΑΕΠ.- Ο αριθμός του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται σε αυτές τις δραστηριότητες, υπερβαίνει τις 82.000, με τη μεγάλη πλειονότητα αυτών να απασχολείται στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.- Σημαντική ερευνητική δραστηριότητα έχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και τα ΤΕΙ, η οποία διεξάγεται κυρίως με δημόσια χρηματοδότηση (τακτική και κονδύλια ΕΣΠΑ), ενώ πρόσθετοι πόροι προέρχονται από τα ανταγωνιστικά προγράμματα Ε&Α της ΕΕ.- Τα ερευνητικά αποτελέσματα που παράγονται στη χώρα μας, μπορούν να χαρακτηρισθούν ως υψηλού επιπέδου, όταν αξιολογηθούν με ακαδημαϊκούς όρους.- Η συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών σε ανταγωνιστικά προγράμματα Ε&Α της ΕΕ, πχ από το Πρόγραμμα Πλαίσιο (2007-2013), είναι επίσης υψηλή, δεδομένου ότι η χώρα έχει λάβει κεφάλαια που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 2,2% της συνολικής κοινοτικής χρηματοδότησης.- Το 10,5% των εγχώριων επιχειρήσεων που καινοτομούν σε προϊόντα και διαδικασίες, έχουν συνάψει συνεργασία με κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο ή ερευνητικό ίδρυμα.- Ο αριθμός των Ελλήνων διδακτόρων από ελληνικά ιδρύματα αυξάνεται διαχρονικά από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Έτσι, η Ελλάδα τοποθετείται μεταξύ των πρώτων δέκα χωρών σε αριθμό κατόχων διδακτορικού, ανά 1.000 άτομα πληθυσμού.Στη μελέτη επισημαίνεται επίσης ότι η συμβολή των επιχειρήσεων στις συνολικές εθνικές δαπάνες Ε&Α υστερεί συγκρητικά με ξένες χώρες πράγμα που μας δείχνει ότι δε γίνεται εκμετάλλευση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στη χώρα μας.Ας δούμε ένα παράδειγμα, το 2014 οι ελληνικές επιχειρήσεις δαπάνησαν το 0,28% του ΑΕΠ με τον ευρωπαικό μέσο όρο να είναι 1,3% του ΑΕΠ. Γενικότερα ως χώρα διεθνώς, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των κρατών με μέτριες επιδόσεις καινοτομίας.
Επικαιρότηταto-tei-dutikhs-elladas-sto-diagwnismo-formula-student-sae

Το Τει Δυτικής Ελλάδας στο διαγωνισμό Formula Student SAE

Το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας μετά απο πρωτοβουλία του σε συνεργασία με τον επικεφαλή της ομάδας καθηγητή Σπύρο Συρμακέση, πρόεδρο του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Ερευνας (ΕΛΚΕ) ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και τον Καθηγητή του Εργαστηρίου Μηχανικής, Υλικών και Μηχανών Σωτήρη Τσίρκα, δημιούργησαν μια ομάδα η οποία θα συμμετέχει στο πρόγραμμα Formula Student, η οποία είναι και η πρώτη σε όλη τη χώρα που λαμβάνει μέρος.Η ομάδα FRONE TEAM όπως ονομάστηκε αποτελείτε απο προπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών που ασχολούνται με τη μηχανολογία και το μηχανοκίνητο αθλητισμό.Ο θεσμός της Formula Student SAE θεμελιώθηκε το 1981 από τη Society of Automotive Engineers στις ΗΠΑ και αποτελεί γεγονός όπου πανεπιστήμια απο όλο το κόσμο συναγωνίζονται σε διεθνείς διαγωνισμούς προσελκύοντας καταρτισμένους κριτές και κοινό απο όλο το κόσμο. Σκοπός των φοιτητών είναι να δημιουργήσουν ένα μονοθέσιο αγωνιστικό αμαξίδιο όπου νικήτρια ομάδα θεωρείται αυτή που θα διαπρέψει και στους δύο τομείς σχεδιασμού και κατασκευής.Η Formula SAE είναι μία ολοκληρωμένη μηχανολογική εφαρμογή υψηλών προδιαγραφών ερευνητικού χαρακτήρα. Θεωρείται η γνώση που πρέπει να αποκτήσουν οι απόφοιτοι μηχανικοί, προκειμένου να μεταβούν από το πανεπιστήμιο στο χώρο εργασίας. Τα παιδιά της ομάδας FRONE TEAM θα παρουσιαστούν επίσημα την Παρασκευή 12 Μαίου στο ξενοδοχείο “Βυζαντινό” και στοχεύουν στην απόκτηση γνώσεων και εμπειριών που σχετίζονται με το αντικείμενο το μηχανολόγου μηχανικού, ώστε να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό στο διαγωνισμό. Σκοπός της ομάδας είναι να συμμετάσχει κάθε χρόνο στις διοργανώσεις του θεσμού Formula Student SAE με μεγαλύτερες αξιώσεις και με όραμα τη διεκδίκηση υψηλών θέσεων στην κατάταξη των συμμετεχόντων.
Παιδείαnees-metarruthmiseis-se-dhmotika-lukeia-aei-tei

Νέες μεταρρυθμίσεις σε Δημοτικά,Λύκεια,Αει,Τει

Την Τρίτη 9/5 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το υπουργείο παιδείας όπου ανακοίνωσε ότι θα γίνουν σαρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι αλλαγές θα αφορούν:1. Ενίσχυση των δημοτικών σχολείων.2. Αναβάθμιση των λυκείων.3. Ομαλοποίηση της διαδικασίας εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.4. Ενίσχυση των ΑΕΙ και ΤΕΙ με θεσμικές αλλαγές.5. Επένδυση στην έρευνα και στην τεχνογνωσία.Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οριστική κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και τη καθιέρωση του Εθνικού απολυτήριου όπως επίσης και στις αλλαγές στις τελευταίες τάξεις του λυκείου και την επέκταση του ολοημέρου σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας.Συγκεκριμένα ο κ.Τσίπρας επεσήμανε “η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου ώστε να οδηγηθούμε στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θέλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Η πραγματική μαθησιακή διαδικασία γίνεται στο σχολείο και όχι στο πάρεργο των φροντιστηρίων”, τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε “Σε αυτό ακριβώς στοχεύουν όλες οι αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση”, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η μάθηση και όχι η εξέταση.Ο πρωθυπουργός έκλεισε λέγοντας “Οι μαθητές θα έχουν λιγότερα μαθήματα, περισσότερες ώρες και το εθνικό απολυτήριο είναι αυτό που θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης”.Ολοήμερα Δημοτικά Ο κ.Τσίπρας δεσμεύτηκε πως θα λειτουργήσουν ολοήμερα σχολεία σε όλη τη χώρα, ενώ ανακοίνωσε πως “το Σεπτέμβριο του 2017 τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, με όλα τα βιβλία και επάρκεια διδακτικού προσωπικού. Από τον Σεπτέμβριο, ολοήμερο σχολείο σε όλα τα σχολεία της χώρας, και τα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία, συνολικά 830 μονάδες σε κάθε γωνιά της χώρας μας” ανέφερε.Υποχρεωτική 14ετή εκπαίδευσηΜια απο τις βασικότερες μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν είναι η επιβολή 14ετους εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση σκοπεύει να υλοποιήσει αυτό το διάταγμα μέσα στην επόμενη τριετία με τα παιδιά 4 ετών και πάνω να φοιτούν υποχρεωτικά στα νήπια και προνήπια.Ειδική αγωγή«Προχωρούμε στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής διαδικασίας με έξι νέα καλλιτεχνικά σχολεία και της ειδικής αγωγής. Ανοίγουν την επόμενη χρονιά 11 νέα σχολεία, ενώ πέρυσι άνοιξαν άλλα 23. Προσαρμόζουμε τα ωρολόγια προγράμματα των ειδικών σχολείων με τα υπόλοιπα σχολεία, ενώ δίνουμε τη δυνατότητα να λειτουργούν ως ολοήμερα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.Σχολικά γεύματαΣύμφωνα με τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση σκοπεύει να διπλασιάσει τον αριθμο των σχολείων που θα δικαιούνται σχολικά γεύματα.Συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και ΠειραιάΟ κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συγχώνευση των δύο ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά με σκοπό την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αναφέρθηκε στην εμβληματική πρωτοβουλία που θα γίνει μετά την αξιολόγηση των δύο ΤΕΙ και πρόσθεσε πως θα δημιουργηθούν επιπλέον νέα διετή τμήματα ευρωπαικών προδιαγραφών για απόφοιτους επαγγελματικών λυκείων.

Μεταπτυχιακά

Βρείτε πληροφορίες για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται από τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Εξελειγμένη αναζήτηση

Συνταγές

Περισσότερες συνταγές →

Ταινίες

Περισσότερες ταινίες →