Φοιτητής, σχολές, ταινίες, συνταγές | Είμαι Φοιτητής
idrush-idiwtikwn-panepisthmiwn-sthn-ellada

Ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα;

Τις τελευταίες μέρες ακούμε συνεχώς για το θέμα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων επιπέδου ΑΕΙ στην Ελλάδα. Η πρόταση αυτή έχει φέρει πολλές αντιδράσεις θετικές και αρνητικές απο εκπαιδευτικούς,βουλευτές και απλούς πολίτες.

Αρχικά για να καταλάβουμε πως λειτουργούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας πρέπει να γνωρίζουμε ότι το συνταγματικό πλαίσιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του ισχύοντος συντάγματος ορίζει ότι “η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση”. Επομένως, με αυτήν τη διάταξη, η τριτοβάθμια εκπαίδευση δυνατόν να παρέχεται μόνο από ιδρύματα που αποτελούν ΝΠΔΔ (ιδρύματα που διέπονται από τις διατάξεις του δημοσίου και όχι του ιδιωτικού δικαίου) τα οποία, μάλιστα, είναι «εξοπλισμένα» με πλήρη αυτοδιοίκηση (δηλαδή, εκτός από δημοσιονομική και διοικητική αυτοτέλεια συνιστούν διακριτά νομικά πρόσωπα). Τέτοια ιδρύματα είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ.α.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν δικά τους όργανα που διοικούν, τα οποία εποπτεύονται απο το κράτος. Επίσης τα κρατικά πανεπιστήμια είναι μη κερδοσκοπικά, χρηματοδοτούνται απο το κράτος, έχουν δική τους περιουσία,δικό τους προσωπικό και επιδιώκουν:

α) την κατάρτιση των φοιτητών μέσω της διδασκαλίας

β) την προώθηση της γνώσης μέσω της έρευνας.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της ευρώπης, οι κάτοχοι πτυχίων δεν συναντούν πλέον προβλήματα κατά την αναγνώριση τους στην Ελλάδα αφού τα περισσότερα είναι αναγνωρίσιμα και οι εξετάσεις αναγνώρισης έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Στη Κύπρο και σε άλλες χώρες λειτουργούν πολλά ιδιωτικά πανεπιστήμια στα οποία συρρέουν χιλιάδες φοιτητές ετησίως, στην Ελλάδα όμως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια λειτουργούν με το όνομα “κολλέγιο”. Σε αυτά τα ιδιωτικά ιδρύματα, τα οποία προσφέρουν ίδιου επιπέδου πτυχίο με τα δημόσια, φοιτούν είτε όσοι δεν πέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις, είτε άτομα που είχαν τους δικούς του λόγους έχοντας πάντα υπόψιν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υψηλά δίδακτρα.

Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα έχει διχάσει την κοινή γνώμη καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι η ίδρυση ιδιωτικών ιδρυμάτων θα αναιρέσει σταδιακά τους αγώνες για την κατάκτηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, επειδή η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει στον μαρασμό των δημοσίων, καθώς η αρχική οικονομική δυνατότητα του ιδιώτη θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους καλύτερους καθηγητές, με αποτέλεσμα το δημόσιο πανεπιστήμιο να στερηθεί ικανού εκπαιδευτικού προσωπικού. Υπάρχουν όμως και αυτοί που υποστηρίζουν ότι τέτοια υψηλού επιπέδου ιδρύματα στη χώρα θα σταματήσουν τους φοιτητές απ’το να μεταναστεύουν στο εξωτερικό για σπουδές, αυξάνοντας τα έσοδα της χώρας και θα κάνουν ταυτόχρονα την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική στον εκπαιδευτικό χώρο.


Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση email δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

You may use these HTML tags and attributes: <a href='' title=''> <abbr title=''> <acronym title=''> <b> <blockquote cite=''> <cite> <code> <del datetime=''> <em> <i> <q cite=''> <strike> <strong>

Captcha

Μεταπτυχιακά

Βρείτε πληροφορίες για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται από τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Εξελειγμένη αναζήτηση

Συνταγές

Περισσότερες συνταγές →

Ταινίες

Περισσότερες ταινίες →