Φοιτητής, σχολές, ταινίες, συνταγές | Είμαι Φοιτητής

Βγήκαν οι Βάσεις του 2012. Τι κάνω τώρα;

Οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν ανακοινωθεί. Ευχόμαστε συγχαρητήρια σε όλους τους υποψηφίους και καλή δύναμη για το υπόλοιπο της φοιτητικής τους ζωής. Για όσους αποτύχανε, υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες, αρκεί να μη το βάλετε κάτω.

Η πρώτη ενέργεια θα πρέπει να επισκεφτεί το Λύκειο και να προμηθευτείτε το Απολυτήριο Λυκείου, την «Βεβαίωση Πρόσβασης» και ένα έντυπο που αναφέρει τη σειρά και τη σχολή που περάσατε. Πρόκειται για το επίσημο έγγραφο που πιστοποιεί ότι περάσατε σε μια σχολή και θα χρησιμοποιηθεί αργότερα στην ως δικαιολογητικό εγγραφής. Προσοχή! Η Βεβαίωση Πρόσβασης δεν επανεκδίδεται. Το πρωτότυπο πρέπει να το κρατήσετε εσείς, ενώ στην εγγραφή σας θα δώσετε επικυρωμένο αντίγραφο. Η επικύρωση των επίσημων εγγράφων γίνεται στα ΚΕΠ.

Οι εγγραφές στις σχολές γίνεται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι τα επικυρωμένα φωτοαντίγραφα «Απολυτήριο Λυκείου» και «Βεβαίωση Πρόσβασης». Επίσης, θα πρέπει να δώσετε 6 φωτογραφίες, τύπου αστυνομικής ταυτότητας, έγχρωμες ή ασπρόμαυρες. Για τους άρρενες φοιτητές, ίσως ζητηθεί το «Πιστοποιητικό περί εγγραφής στα μητρώα αρρένων». Στην Γραμματεία της Σχολής θα σας δοθούν έντυπα όπως «Αίτηση Εγγραφής-Δήλωσης στοιχείων», το κυρίως έντυπο όπου δίνετε όλα τα στοιχεία σας, η «Υπεύθυνη Δήλωση μη Εγγραφής σε Άλλο Τμήμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», όπου ο δηλώνεται ότι δεν ανήκει σε άλλη Σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ένα «Στατιστικό Δελτίο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας», όπου δίνετε μερικά στατιστικά στοιχεία για την Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας, και η «Δήλωση Μαθημάτων», όπου δηλώνετε τα μαθήματα που θα παρακολουθήσει το πρώτο εξάμηνο. Συνήθως το τελευταίο έντυπο είναι τυπικό και οι φοιτητές επιλέγουν τα μαθήματα του 1ου εξαμήνου ή η επιλογή των μαθημάτων γίνεται αυτόματη. Στα επόμενα εξάμηνα, ο τρόπος δήλωσης των μαθημάτων αλλάζει. Μόλις δοθούν όλα τα έντυπα στην Γραμματεία, παίρνετε μια «Βεβαίωση Σπουδών» ενώ σας δίνονται οδηγίες για την νέα διαδικασία απόκτησης «Πάσο». Για τους άρρενες φοιτητές χορηγείται και το «Πιστοποιητικό αναβολής της Στράτευσης».

Έπειτα, ξεκινά η εύρεση φοιτητικής οικείας και η προσαρμογή στο νέο τρόπο ζωής. Καλή επιτυχία!

Νεκρός φοιτητής σε τροχαίο στον Πύργο

Νεκρός φοιτητής σε τροχαίο στον Πύργο

Αυτοκινητιστικό δυστύχημα με δύο νεαρούς και έναν ηλικιωμένο συνέβη χθες το βράδυ στην περιοχή της Κρέστενας, του Πύργου Ηλείας. Οι άτυχοι νεαροί κινούνταν προς την Μακρίσια με μηχανή, όπου παρασύρθηκαν από αγροτικό όχημα που οδηγούσε ένας 43χρονος επιχειρηματίας.

Από τους άτυχους νεαρούς, ο 24χρονος συνοδηγός της μηχανής έχασε την ζωή του, ενώ ο 22χρονος οδηγός της μηχανής νοσηλεύεται σοβαρά. Στο Γενικό Νοσοκομείο βρίσκεται και ο οδηγός του αγροτικού, ο όποιος τραυματίστηκε στην σύγκρουση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το περιστατικό συνέβη σε περιοχή με χαμηλό φωτισμό, όπου γίνονται συχνά ατυχήματα. Ο 43χρονος επιχειρηματίας δεν αντιλήφθηκε τα νεαρά παιδιά και την μηχανή και τα παρέσυρε.

Πτυχιούχος ΤΕΙ αποζημιώνεται από το ΣτΕ

Πτυχιούχος ΤΕΙ αποζημιώνεται από το ΣτΕ

Σε αποζημίωση ύψους 8.500€ καλείται να πληρώσει το δημόσιο σε πτυχιούχο φοιτητή του τμήματος Μηχανικών – Ηλεκτρολόγων έπειτα από απόφαση του ΣτΕ. Ο φοιτητής προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για ηθική βλάβη, υποστηριζόμενος ότι με την παράλειψη και καθυστέρηση του δημοσίου, περιορίστηκε η επαγγελματική του δραστηριότητα.

Το Διοικητικό εφετείο έκανε δεκτή την έφεση του Δημοσίου και απέρριψε την αποζημίωση κρίνοντας ότι δεν εθίγησαν συνταγματικά δικαιώματα του. Μετά την προσφυγή του φοιτητή στο ΣτΕ, το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση του έκανε δεκτή την αίτηση του φοιτητή και έκρινε μη νόμιμα αιτιολογημένη την εφετειακή κρίση καθώς δέχτηκε ότι η έκδοση διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποτελούσε δέσμια υποχρέωση της διοίκησης που πήγαζε ευθέως από το Σύνταγμα.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο διοικητικό Εφετείο για νέα κρίση και προσδιορισμό της αποζημίωσης, ενώ ο φοιτητής δήλωση ικανοποιημένος από την έκβαση της απόφασης και δικαίωση για τους αγώνες του.

Φοιτητής κατασκεύασε κατοικία σε παλιό λεωφορείο

Φοιτητής κατασκεύασε κατοικία σε παλιό λεωφορείο

Ένας φοιτητής Αρχιτεκτονικής από τις ΗΠΑ αγόρασε και διαμόρφωσε τον εσωτερικό χώρο ενός σχολικού λεωφορείου σε ένα πολύ-λειτουργικό κατοικία. Πρόκειται για τον φοιτητή Hank Butitta, ο οποίος ήθελε να κάνει πράξη την επιστήμη που σπούδασε, ώστε να εκπονήσει την διπλωματική του εργασία, από το να αρκεστεί στην σχεδίαση σε χαρτί.

Με την βοήθεια φίλων και συγγενών, αγόρασε ένα παλιό σχολικό λεωφορείο και άρχισε να το μετατρέπει σε μια κατοικία με όλες τις ανέσεις. Ξήλωσε όλο το περιεχόμενο του λεωφορείου και το επένδυσε με ξύλο παρκέ και πολύ-λειτουργικές κατασκευές τον χώρο. Η ολοκλήρωση της κατοικίας πήρε περίπου 15 εβδομάδες ενώ δοκιμάστηκε και σε ταξίδι 5,000 μιλίων, φιλοξενώντας από 2 έως 12 άτομα.

Πέθανε φοιτητής έπειτα από 72 ώρες συνεχής δουλειάς

Πέθανε φοιτητής έπειτα από 72 ώρες συνεχής δουλειάς

Νεκρός βρέθηκε ο Γερμανός φοιτητής Μόριτς Έρχαρντ, έπειτα από 72 ώρες συνεχόμενης δουλειάς στην τράπεζα «Bank of Amerika» της Γερμανίας. Ο αδικοχαμένος νεαρός, εργαζόταν αναγκαζόταν να δουλέψει υπερβολικές ώρες, παρά τη θέση του ως πρακτική άσκηση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι φοιτητές που δουλεύουν με πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και τράπεζες της Γερμανίας, αναγκάζονται να δουλεύουν πολλές ώρες, ώστε να προληφθούν αργότερα σε αυτή, με ωράριο που ξεπερνά τις 12-14 ώρες. Πολλοί φοιτητές χαρακτηρίζουν τα χρόνια της πρακτικής ως τα χειρότερα χρόνια δουλείας και εκμετάλλευσης στη ζωή τους.

Τον νεαρό εντόπισε ο συγκάτοικος του στο μπάνιο, έπειτα από την επιστροφή του στο σπίτι. Ο φοιτητής έπασχε από επιληψία και μαζί με το εξαντλητικό ωράριο, οδήγησε στο θάνατο του. Οι γερμανικές αρχές διέταξαν έρευνα για τα αίτια του θανάτου του νεαρού φοιτητή.

Προσθήκη σχολίου

Captcha