Φοιτητής, σχολές, ταινίες, συνταγές | Είμαι Φοιτητής
parkour-h-technh-ths-fughs

Parkour - Η Τέχνη της Φυγής

Γενικά

Το Parkour αποτελεί μια μη-ανταγωνιστική και πνευματική τέχνη που έχει τις ρίζες τις στην Γαλλία. Κύριος στόχος της: «Η ταχύτερη δυνατή μετακίνηση του ανθρώπου από ένα σημείο Α του χώρου σε ένα σημείο Β με βάση μόνο τις φυσικές σωματικές ικανότητές του ». Υπάρχουν ειδικές σχολές εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο που σιγά σιγά γίνονται όλο και περισσότερες με όλο και περισσότερους traceurs και traceuses.

Πατέρας του Parkour θεωρείται ο Νταβίντ Μπελ ο οποίος ξεκίνησε από την Lisses της Γαλλίας. Το «Parkour» προκύπτει από την φράση : Parcours du Combatant που αποτελεί ένα είδος στρατιωτικού αγωνίσματος δρόμου μετ'εμποδίων.

«Ρητό-Οδηγητής» αυτής της τέχνης είναι το "être et durer" δηλαδή "είναι και διαρκείν". Με λίγα λόγια θέλει να μας πει πως στόχος ενός tracer δεν είναι η απλή μετακίνησή του από το σημείο Α στο σημείο Β, αλλά και ο τρόπος μετακίνησής του.

Όπως και ο αθλητισμός, έτσι και το parkour δεν χρειάζεται μόνο εξάσκηση του σώματος, αλλά και του μυαλού και της σκέψης. Δεν είναι λίγες οι φορές που στου έμπειρους κυρίως tracerς λειτουργεί το υποσυνείδητο για τις κινήσεις τους. Καλά όλα αυτά αλλά τα πράγματα δεν τόσο εύκολα όσο ακούγονται. Κατά την εκπαίδευση αλλά και κατά την πράξη υπάρχουν αρκετές δυσκολίες αλλά και κίνδυνοι τραυματισμού. Στατιστικώς όμως, το Parkour είναι πιο ασφαλές από τη μέση αθλητική δραστηριότητα. Πολλοί είναι όμως αυτοί οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με αυτήν την τέχνη, αλλά φοβούνται. Σε αυτό όμως φταίει η ελλιπής ενημέρωσή μας. Βέβαια στην Ελλάδα έχει μπει μόλις τα τελευταία χρόνια. Παρ’όλ’αυτά έχει ήδη ιδρυθεί ένας πανελλήνιος σύλλογος : http://www.pkgr.org.

Ορολογία

Παρακάτω φαίνεται η βασική ορολογία του Parkour σύμφωνα με στοιχεία που άντλησα από το wikipedia : http://el.wikipedia.org .
Franchissement (Διασταύρωση): Πέρασμα ανάμεσα από δύο εμπόδια, συνήθως οριζόντια.
Lâché (Απελευθέρωση): Απελευθέρωση των χεριών από (οριζόντιο) εμπόδιο, είτε για να πιαστεί ο traceur από κάποιο άλλο είτε για να προσγειωθεί στο έδαφος.
Passe Muraille (Υπερπήδηση Τοίχου): Σκαρφάλωμα και ανάβαση ή υπερπήδηση ενός τοίχου.
Passement (Πέρασμα): Πέρασμα πάνω από εμπόδιο, συνήθως με τη βοήθεια των χεριών.
Planche (Ανάβαση): Ανάβαση οριζοντίου εμποδίου με τη χρήση των χεριών μόνο.
Roulade (Κυβίστηση): Κυβίστηση, η οποία χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της οριζόντιας διανυσματικής ταχύτητας μετά από διαγώνια προσγείωση.
Saut de Bras (Άλμα Χειρών): Άλμα όπου ο traceur πιάνεται από κάποιο (οριζόντιο) εμπόδιο, συνήθως την κορυφή ενός τοίχου, με τα πόδια ενάντια σε αυτό.
Saut de Détente (Χαλαρό Άλμα): Άλμα απόστασης.
Saut de Fond (Πτώση): Άλμα από υψηλότερο επίπεδο προς χαμηλότερο επίπεδο.
Saut de Précision (Άλμα Ακρίβειας): Άλμα προς συγκεκριμένο σημείο, όπου ο traceur πρέπει να διατηρήσει την ισορροπία του μετά την προσγείωση.
Tic-Tac (Τικ-Τακ): Άλμα όπου ένα αντικείμενο λειτουργεί ως πάτημα για την υπερπήδηση εμποδίου ή κάλυψη απόστασης.

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση email δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

You may use these HTML tags and attributes: <a href='' title=''> <abbr title=''> <acronym title=''> <b> <blockquote cite=''> <cite> <code> <del datetime=''> <em> <i> <q cite=''> <strike> <strong>

Captcha

Μεταπτυχιακά

Βρείτε πληροφορίες για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται από τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Εξελειγμένη αναζήτηση

Συνταγές

Περισσότερες συνταγές →

Ταινίες

Περισσότερες ταινίες →