Φοιτητής, σχολές, ταινίες, συνταγές | Είμαι Φοιτητής
erevna-panepisthmio-aigaioy-samos-ti-odhghse-sto-shmera

Έρευνα:Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σάμος. Τι οδήγησε στο σήμερα

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι από τα πιο διάσπαρτα Πανεπιστήμια της χώρας. Όχι μόνο από την άποψη του χώρου, επειδή χωρίζεται σε 6 νησιά αλλά και από άποψη κτηρίων αφού το Πανεπιστήμιο στηρίζεται σε δημόσια κτήρια διάσπαρτα στην πόλη. Το φαινόμενο των πολλών κτιρίων δεν είναι επιλογή των Πανεπιστήμιων αλλά αυτών που διαχειρίζονται τα κονδύλια. Το EimaiFoititis.GR ήρθε στην Σάμο, ρώτησε και έμαθε για το Πανεπιστήμιο και την τοπική κοινωνία και σας αφηγούμαστε τι ανακαλύψαμε. Μετά από αυτό το άρθρο θα καταλάβετε γιατί τίποτα σε αυτή την έρμη χώρα δεν πηγαίνει μπροστά.

Ερχόμενοι στο νησί ελπίζαμε να συναντήσουμε μια μικρή πανεπιστημιούπολη με συγκεντρωμένα τα Πανεπιστημιακά και διοικητικά κτήρια. Ρωτώντας τους κατοίκους του νησιού και παίρνοντας ένα χάρτη του Καρλοβάσου σημειώσαμε 5-6 κτήρια με αποστάσεις περίπου 20λεπτών μεταξύ τους μέσα από τα στενά σοκάκια του νησιού, όπου στεγάζονται τα τμήματα Μαθηματικών, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Στατιστικής και Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων. Κτήρια διατηρητέα, έτοιμα να καταρρεύσουν καθώς και σχολικά συγκροτήματα στεγάζουν το λεγόμενο «Πανεπιστήμιο» της Σάμου. Φοιτητές κάνουν μαθήματα σε καρεκλάκια, σε αίθουσες που χωράνε το πολύ 100 άτομα και υποδομές κατώτερες από το μέτριο. Το νεότερο κτίριο, κτήριο Λυμπέρη, στεγάζει την γραμματεία και το μεταπτυχιακό τμήμα του νησιού, καθώς και εργαστηριακά μαθήματα του ΜΠΕΣ. Η Σάμος φιλοξενεί περισσότερους από 1.500 φοιτητές.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι για την κτιριακή υποδομή διαπιστώσαμε ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε χρήματα για την απόκτηση κτηρίων και εγκαταστάσεων που αρμόζει σε ένα πανεπιστήμιο. Τι έγινε όμως; Αυτό που ξέρει καλύτερα να κάνει η Ελλάδα. Όταν το Πανεπιστήμιο ζήτησε προσφορές από τα ήδη υπάρχων κτήρια ή οικόπεδα στην πόλη, ντόπιοι Σαμιώτες σε «συνεργασία» με τους υπεύθυνους της επιτροπής κονδυλίων έκριναν κατάλληλη την αγορά των βυρσοδεψιών. Η περιοχή των βυρσοδεψιών της πόλης έχει παλιές πέτρινες αποθήκες και το κόστος των οικοπέδων ήταν χαμηλό, μια από τις χειρότερες περιοχές του Καρλοβάσου. Μόλις το Πανεπιστήμιο εκδήλωσε ενδιαφέρον για αγορά, τα οικόπεδα 20πλασιάστηκαν σε αξία, ξοδεύοντας το μεγαλύτερο ποσό για την απόκτηση των οικοπέδων χωρίς τον υπολογισμό του κόστους της ανέγερσης νέων κτιρίων ή συντήρηση των υπαρχόντων. Με τις μίζες και τα λεφτά που φάγανε οι αρμόδιοι φορείς και οι ντόπιοι, το Πανεπιστήμιο έχει φτάσει σε σημείο να έχει στην κατοχή του κτίρια ετοιμόρροπα που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν και μόνο η συντήρηση τους κοστίζει όσο η αξία που αγοράστηκαν. Έτσι, το Πανεπιστήμιο αρκείται σε κτίρια που παρέχει ο δήμος ώστε να μην φύγει το Πανεπιστήμιο και πτωχεύσει το Καρλόβασι καθώς και στο κτήριο Λυμπέρη που κάθε μήνα πληρώνει ενοίκιο 10,000€

Το πλέον φτωχό Πανεπιστήμιο στην Σάμο, παλεύει να ανταπεξέλθει με προϊστορικό εξοπλισμό, για τα σημερινά δεδομένα των εγκαταστάσεων στα ιδρύματα, με φοιτητές που στερούνται την οργάνωση και την γνώση, με καθηγητές που δεν ενδιαφέρονται για το ίδρυμα τους. Και όλα αυτά, κάτω από το φόβο να μην φύγει το Πανεπιστήμιο από το νησί και ερημώσει η Σάμος. Το EimaiFoititis.GR θα συνεχίσει το οδοιπορικό του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με επόμενο προορισμό την Χίο, όπου θα ακούσουμε, θα δούμε, θα διηγηθούμε.

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση email δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

You may use these HTML tags and attributes: <a href='' title=''> <abbr title=''> <acronym title=''> <b> <blockquote cite=''> <cite> <code> <del datetime=''> <em> <i> <q cite=''> <strike> <strong>

Captcha

Μεταπτυχιακά

Βρείτε πληροφορίες για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται από τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Εξελειγμένη αναζήτηση

Συνταγές

Περισσότερες συνταγές →

Ταινίες

Περισσότερες ταινίες →